elevcentralen1_korkort

Nyttiga tips för att lyckas när du pluggar teori i "körkort nu" med elevcentralen

När man pluggar teori är det viktigt att man alltid ställer sig frågan varför det är på ett visst sätt när man exempelvis svarar på instuderingsfrågor. Det är ingen idé att sitta och försöka nöta in frågorna, det är inte samma frågor på Trafikverkets prov, men det är samma facit - nämligen Trafikförordningen (1998:1276).

Men för att göra det lite roligare så kan du istället för att lära dig hela Trafikförordningen plugga här och/eller läsa körkortsboken. Det finns inga genvägar till att bli en säker förare och fixa körkortet. Det gäller att plugga och skaffa sig erfarenhet och rutin - Följ därför våra råd här när det gäller pluggandet så ska du se att det fixar sig tillslut!

VARNING för ytinlärning! Instuderingsfrågor är ett bra komplement och snabbtester effektivt när man har någon minut över och exempelvis sitter på bussen, men använder man sig endast av frågor blir det lätt ytinlärning och man kommer förmodligen inte klara teoriprovet eftersom man inte vet varför man svarar som man gör, tillslut får man fler rätt för att man börjar känna igen frågorna. Kom då ihåg att det är inte samma frågor på riktiga teoriprovet. Det finns ingen begränsing på hur många gånger du kan göra snabb- och anpassade tester, men se till att gå igenom fel-svarade frågor och läs på om det rätta svaret innan du går vidare med ett nytt test för att inta kunskaper.

plugga1_korkort

1. PLUGGA
Börja med att gå in under ”teori” (boksymbol) så får du upp menyn här till vänster, i dator ser menyn lite annorlunda ut. Här hittar du ditt digitala material och om du köpt fullversionen så ligger E-boken under ”Plugga”. Det är här du ska börja jobba.

Läs igenom varje kapitel innan du går igenom frågorna till respektive del. Om du inte kan svaret på en fråga här så stjärnmarkera den och gå vidare, alternativt slå upp den direkt genom att gå tillbaka till texten. Svarar du fel på någon fråga måste du göra om samtliga frågor i momentet. Det är därför bättre att lämna frågor du är osäker på och söka rätt på svaret i texten (alternativt google fram det, men var källkritisk om du söker fakta på internet.) 

Fördelen med att markera frågor du är osäker på är att du i anpassade test som du gör senare kan välja att göra test med markerade frågor. 

2. SNABBTESTER och ANPASSADE TESTER
Snabbtester innebär att du får 10 frågor att besvara, svarar du fel så får du även veta rätt svar och en förklaring. Anpassade tester kan man välja fler frågor, vilka moment man vill ha med och vilken tid man ska klara det på. Här kan man ställa in så man efterliknar riktiga provet och öva upp sin snabbhet, exempelvis 70 frågor på 50 min.

3. SLUTTEST
Precis som det låter ska dessa göras i slutet av din utbildning för att kontrollera dina kunskaper. Därför rekommenderar vi dessa efter du har jobbat dig igenom och läst allt material under ”plugga” samt övat med anpassade tester. Du bör få Godkänt på dessa vid första, andra försöket för att ha en chans på ditt teoriprov. I annat fall pluggar du vidare och kollar dina kunskaper igen vid senare tillfälle. Om vi som trafikskola ska boka ditt prov så kräver vi att du gjort 5 slutprov varav 3 skall vara godkända och de övriga två över 50 poäng. Men först skall du ha fått över 90% på samtliga frågor under "plugga" - så börja där.

Meny för Plugga ser ut som till vänster: Såhär ser menyn ut när du tryckt på ”plugga”. Detta är alla moment du skall gå igenom och det rör både teoretisk och praktisk del i din utbildning.

Ju mer förberedd du kommer till körlektionen desto färre lektioner kommer du att behöva.
Så var noggrann när du jobbar här och gör även de moment som du själv kanske tycker är ”för enkla” har förmodligen viktiga delar du inte får missa. Vi vet att det ger dig en snabbare väg till körkortet om du är påläst och vet exempelvis hur växling fungerar teoretiskt och har kännedom hur man ska tänka när man manövrerar och parkerar. Under information finns även mycket fakta som du måste kunna inför teoriprovet!

VIKTIGT! När du trycker på något av momenten kommer du till en vy lik den här intill. Då är det viktigt att du INNAN du svarar på de frågor som finns först trycker på bilden överst igen för att få fram det digitala materialet (E-boken). Det kan ta en stund att ladda materialet, så vänta 30 sekunder innan du gör någonting om det inte dykt upp… 

plugga2_korkort
plugga3_korkort

VIKTIGT! När du trycker på något av momenten kommer du till en vy lik den här intill. Då är det viktigt att du INNAN du svarar på de frågor som finns först trycker på bilden överst igen för att få fram det digitala materialet (E-boken). Det kan ta en stund att ladda materialet, så vänta 30 sekunder innan du gör någonting om det inte dykt upp… 

SJÄLVVÄRDERING
Att fundera över sin egen förmåga inför olika moment är väldigt bra. Ta dig därför tid att gå igenom självvärderingen inför varje moment. Det är enkelt, du drar i en regel mellan stämmer ej och - stämmer. Var ärlig mot dig själv, för det är här vi kan hjälpa dig. Din lärare ser nämligen detta, vad du svarat, och kan då enklare hjälpa dig att förstå det som är svårt. När du sedan fått klarhet i ett moment kan du gå in och ändra till ”stämmer” och när samtliga moment så småningom är gröna (stämmer) på självvärderingen bör du vara ett steg närmare körkortet.

Digitalt material (E-bok)
När du kommit dig in på ett moment så är det bara att börja uppifrån och arbeta sig nedåt. Det blandas bilder, text, filmer och frågor. Svarar du fel på frågorna får du pedagogiska förklaringar att fundera över och ta till dig. Intill varje rubrik finns det en högtalarsymbol om du hellre vill få texten uppläst. Du kan även på symbolen intill bokmärka stycket, då hittar du enkelt igen det senare om det är ett stycke du känner att du måste repetera.

plugga4_korkort
plugga5_korkort

FRÅGOR
Under varje kapitel finns det ett antal frågor. Det är svaren för dessa som påverkar procenten för varje moment. Vi kräver att du har över 90% på samtliga moment för att vi som trafikskola skall boka ett prov för dig. Får du fel på en fråga måste du göra om samtliga frågor på momentet och får dessutom fler/andra frågor då. Vissa moment kan ha uppemot 90 frågor och det är därför viktigt att du läser in fakta innan du börjar svara på dessa frågor.

TIPS
När du gör frågorna under momenten behöver du inte svara direkt. Du kan stjärnmarkera en fråga högst upp till höger och sedan gå vidare. Då kan du vid senare tillfälle när du haft möjlighet att kolla upp svaret i texten svara rätt direkt och slippa göra om hela momentet. Fördelen med detta är att du under "anpassade test" senare kan välja "markerade frågor" och får då ett personligt test på just det som du har svårt för. Du kan då även välja "felsvarade frågor" och verkligen få öva på de områden du har svårt för.

VARFÖR
Det är alltid viktigt att förstå VARFÖR ett visst svar är rätt och VARFÖR de andra svaren inte är rätt. Detta för att uppnå en bra nivå för att bli en säker förare, men även för att du skall kunna klara ett teoriprov på Trafikverket där det inte är samma frågor.

MARKERA OCH ÖVERSIKT AV FRÅGOR
Högst upp till höger ovanför frågorna finns en stjärna, använd den och markera svåra frågor eller de du måste läsa mer om. Detta är även ett bra tips till riktiga teoriprovet.

När du gör ett prov på tid bör du inte spendera mer än 60 sekunder på en fråga, sedan markera och gå vidare. Du kan närsomhelst trycka längst ner på de nio rutorna i en kvadrat. För att få fram översiktsbilden av frågorna och gå direkt till frågan. Där ser du markerade frågor och de som är obesvarade är vita. Efter avslutat test så visas det även med rött för fel-svarade och grönt för rätt-svarade frågor. Är en fråga grön, men du ändå har markerat den så bör du ju fördjupa dig även i den frågan…

plugga6_korkort
plugga7-korkort

SNABBTEST
Perfekt när du väntar på bussen eller har någon minut över. Läs noga förklaringen som du får i svaret oavsett om du svarar rätt eller fel och försök förstå varför just det svaret är rätt.

ANPASSADE TEST
Här kan du öva på rågor du själv väljer, exempelvis markerade frågor drån de olika momenten, eller de frågor du svarat fel på under momenten, Även vägmärkestest kan du göra här.

SLUTTEST
Efter att du läst och gjort samtliga frågor under plugga med minst 80% godkänt är det dags för slutproven. Vi kräver att du gjort 5 slutprov varav  minst 3 skall vara godkända och de andra över 50 rätt. Observera att vi inte vill att du gjort fler än fem slutprov, utan istället pluggar med hjälp av "snabbtester" och spelet körkortskampen.

LYCKA TILL
Att ta ett körkort är bland det största du gör i livet, det är för din och andras säkerhet som det är viktigt att du inte bara är duktig på att manövrera bilen, utan även det teoretiska. Lägg mycket tid på att utbilda dig och tveka inte att fråga din lärare om det är någonting du behöver få förklarat och fördjupa dig i - Vi finns här för dig!

Behöver du hjälp med att ansöka om förlängd provtid eller muntligt prov så kan du prata med din lärare så hjälper vi dig. 

AM KÖRKORT
Ja precis, att ta ett AM körkort är just ett körkort. Man får ta det från att man är 15 år och det kan då vara svårt att förstå varför man ska kunna så mycket ”bara för att köra moppe”. Men du ska vistas i samma trafikmiljö som andra bilar, bussar och lastbilar och i stadstrafik kör du även i samma hastighet som dem. Det är för att du som oskyddad trafikant ska överleva i trafiken som det är viktigt att ta teorin på allvar. Använder du dig sedan av dina kunskaper kommer du att ha mycket lättare när det väl är dags för bilkörkortet. Teoriprovet är i princip samma för AM som för B. Du har ju gått en obligatorisk 8 timmars teorikurs förstås, men du måste själv plugga för att klara provet!