Liten logga Körkort såklart

AM körkort / moped klass I   45km/h

AM-utbildning hos oss:

Kursen hålls i stora luftiga lokaler på Comfort Hotel Umeå City, Storgatan 47B (ovanpå P-hus Parketten). Det är 16 deltagare i en lokal som är godkänd för 70 personer och man sitter vid varsin dubbelbänk med avstånd till nästa bord. Tänk på att hålla avstånd till varandra och tvätta händerna noga. Stanna hemma om du känner dig sjuk.

Hos oss sker körningen helt individuellt, dvs ingen manöverbana i grupp. Kravet är minst fyra timmar körning enligt Transportstyrelsen, där flera utbildare gör en av dessa timmar som manöverbana i grupp. Vi tror att detta kan vara jobbigt för vissa elever och vet att alla har olika behov. Vi inleder därför alltid första köspasset med varje elev på manöverbana för att genomföra de obligatoriska momenten individuellt utan "publik". På det viset får varje elev precis vad just denne behöver och bästa möjliga individanpassade utbildning samt fler timmar i trafiken. Inför körpassen träffas vi på trafikskolan V. Esplanaden 7. 

Vid körning i trafik sitter lärare och elev alltid på varsin moped och kommunicerar via komradio som monteras i hjälmen. Detta för att  få en så självständig och säker förare som möjligt och värna om elevens integritet. 

Moped klass 1 är den så kallade EU-mopeden som är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/tim. För att köra den krävs att du har körkort, traktorkort (utfärdat före den 1 oktober 2009), eller körkort behörighet AM.

anmälan am kurser 2020

Körningen sker 1-3 veckor efter teoridelen - så var ute i god tid då man får påbörja utbildningen 3 månader innan 15 års dagen! Lämpligt kan vara att boka in sig på en kurs ca 4 veckor innan man fyller 15 år om man vill vara klar i ansluting till födelsedagen.
Vi prioriterar elever som jobbat med teorin i elevcentralen vid bokning av körlektionerna. D.v.s läst den digitala boken och svarat på frågorna till kapitlen (ej endast sluttester) så man har de teoretiska grunderna innan körning. Tips på hur man bäst pluggar teori i det digitala material hittar du till höger längre ner på denna sida. Ni måste även ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen via länken här intill i god tid innan kursstart.


Kommande kurserstarer i UMEÅ

2020-03-28    2020-04-25    2020-05-16    2020-06-06

2020-06-27    2020-07-25    2020-08-22    2020-09-29

Kommande kursstarter i NORDMALING

2020-04-04  

viktig information gällande utbildningen

Transportstyrelsens krav för Moped AM-körkort är en minst tolv timmar lång utbildning, varav minst fyra timmar i praktisk miljö.

Vårt kursupplägg omfattar två teoritillfällen på sammanlagt åtta timmar exklusive raster, individuell körning på körgård med manövrering och bromsning efter varje enskild elevs behov och ca 4 timmar körning i trafik.


Åldersgränsen för AM är 15 år, du kan dock påbörja din utbildning vid 14 år och 9 månader. Men kan inte skriva teoriprovet förrän man fyllt 15 år.

Tänk på att det är målsman som måste anmäla minderåriga till kursen och att de även är viktigt att ange målsmans mailadress då all information förmedlas dit. Anmälan sker i första hand via E-handeln / kurser.
 • Ansök om Körkortstillstånd innan du får övningsköra
  För att få börja övningsköra behöver du ansöka om körkortstillstånd. Det gör du enkelt via länken här till höger. Tänk på att ansökningstiden kan vara lång så ansök i god tid innan, tillståndet är giltigt i 5 år och gäller även för bil (grupp 1).  Ni gör själva en personlig hälsodeklaration vid ansökan samt en synundersökning skall göras hos optiker, som de rapporterar in direkt till Transportstyrelsen. Om  ni behöver komplettera ansökan med läkarintyg så tar det längre tid att få igenom ansökan. Det behövs oftast om man svarat JA på något påstående, eller om man angivit att man har en diagnos.
 • Teoriundervisning 8 timmar
  Vi vill att en vuxen deltar under första 30min av kursen för att ta del av viktig säkerhetsinformation. Vid första teoritillfället måste ni kunna visa upp körkortstillstånd och godkänd legitimation för eleven. Detsamma gäller för att få köra den obligatoriska utbildningen i trafik och för att kunna genomföra teoriprov. Du kommer få tillgång till STR´s digitala teorimaterial, så du kan plugga hemifrån via elevcentralen.se eller appen Körkort nu - med elevcentralen. På teorikursen får du även AM-boken. Har du behov av längre provtid eller muntiligt prov så ansöker du själv om det hos Trafikverket via länken här till höger. Vi kan hjälpa till att fylla i den, men bäst är det om ni kan bifoga en utredning om exempelvis dyslexi från grundskolan. Tänk på att ansökningstiden kan vara lång och beslutet måste vara klart innan ni kan boka teoriprovet för att nyttja den förlängda provtiden eller muntliga provet.
 • Praktik 4 timmar
  Fyra timmar obligatorisk körutbildning. Körövningarna syftar till att skapa ett säkert handhavande av mopeden. Vi övar start och stopp, styrning och balans samt, inte minst, bromsning i olika farter under olika förutsättningar. Den största delen av körningen kommer vi att vistas i stadstrafik och på mindre landsvägar. Detta för att eleven skall kunna köra säkert i olika miljöer. Det underlättar även mycket för när det är dags att ta bilkörkortet. Vi bokar alltid in körningen under teoripassen så de blir under kommande två-tre veckor från att du gått teorikursen. Det är inte tillåtet att övningsköra moped privat. Vi tillhandahåller moped, hjälm och ryggskydd. Heltäckande kläder och kraftiga skor som sitter fast på foten är krav.
 • Kunskapsprovet på trafikverket
  Efter genomgången teoriundervisning och minst fyra timmars körning där vi ser att eleven uppfyller kraven så rapporterar vi in godkänd utbildning till transportstyrelsen. Det är då fritt för Er att boka in teoriprov på Trafikverket (bokar ni provet i förväg så tänk på att det bör vara tidigast ca 3 veckor efter kursstart för att ej bli problem med körning som ej hinns med). För att klara provet rekommenderar vi att alla momenten på elevcentralen är godkända och sluttest gjort innan prov bokas. Provet gör du på trafikverket, även där måste du visa giltig legitimation. Kunskapsprovet består av 65 frågor där minst 52 frågor måste vara korrekt besvarade för att du ska bli godkänd. Det ställs höga krav på elevens kunskaper vid provet och det går att jämnställa med teoriprovet för Bil.
 • När får du ditt AM-körkort ?
  Har du fotograferat dig på Trafikverkets förarprovskontor innan teoritillflället så tillverkas och levereras ditt körkort inom några dagar.

intresseanmälan

OBS! Detta formulär är främst för intresse vid fullbokade kurser eller datum som ej ännu är utlagda. Du köper kurserna ovan i E-handeln, där finns aktuellt antal lediga platser till varje kurstillfälle.
 • Man får påbörja kursen 3 månader innan man fyller 15år
 • Gatuadress
 • Här får du gärna meddela om eleven har någon diagnos vi bör känna till, eller andra önskemål.

AM-paketet

Innehåller de obligatoriska momenten som krävs för utbildningen:
 • 8 tim lärarledd teori
 • 4 tim körning blandat manöverbana och olika trafikmiljöer i stad och landsväg ink. mopedhyra
 •  Digital teori från STR
 • Teoristöd på tisdagar


Pris: 4 500 kr


OBS! Avgift för teoriprov (325kr) till Trafikverket betalas till dem och ingår inte i kursavgiften till trafikskolan.

ansök här:

boka teoriprov för am:

VIKTIG INFORMATION

Provavgiften till Trafikverket måste vara betald till dem senast 24h innan provtillfället - om detta inte är gjort avbokas provet automatiskt om kunden är under 18 år vid bokningstillfället!


P.G.A COVID-19 stängde Trafikverket
möjligheten att boka teoriprov under april i hela Sverige samt avbokade alla 8000 prov som skulle skett i stockholm under april. Detta får såklart en följdeffekt i hela sverige med köer till teoriprovet.

Ni ansvarar själva för att boka kunskapsprovet och det görs vi länk på gröna knappen här ovan.

Det gäller att ha framförhållning och vi rekommenderar att redan när ni bokar kursen planera in ett prov hos Trafikverket. Det är lämplig att boka teoriprovet som tidigast  tre veckor efter teoridelen. Detta för att vi skall kunna garantera att vi hunnit köra med just er då det är totalt 16 deltagare som vardera skall köra enskilt i fyra timmar med lärare per kurstillfälle.

Man får gå kursen 3 månader innan man fyller 15 år, så vill man inte vänta dessa tre veckor om man redan fyllt eller fyller år tidigare är det bättre att boka en tidigare kurs. 

 

Krav på kunskaper i svenska språket

För att utbildningen skall vara säker för dig som elev och för våra lärare kräver vi att du för all utbildning hos oss skall ha godkänt nationellt prov i SFI kurs A, B och C och påbörjat kurs D eller godkänt nationellt prov på språkintroduktion kurs 1, 2, 3 och påbörjat kurs 4 eller motsvarande kunskaper i svenska språket.

Detta gäller även för att vi skall rapportera dig godkänd till Transportstyrelsen efter genomförd riskutbildning och introduktionsutbildning, då du måste kunna delta aktivt i diskussioner på svenska, samt kunna redogöra för kursens innehåll efter utbildningen, enligt Transportstyrelsens krav på deltagaren.  Kontakta oss vid frågor.

läs mer här: