Liten logga Körkort såklart

Börja din resa till körkortet med automatväxlad bil

Det finns många anledningar till att man väljer att ta sitt körkort endast med automatisk växellåda. Oavsett om man väljer att ta ett manuellt körkort eller med automatbil så finns det många fördelar att börja sin resa mot körkortet med automatisk växellåda på bilen.

Man lär känna bilen och dess funktion först - och kan lägga till momentet växling i slutet av utbildningen om så önskas. Detta kan spara på lektionsantalet även om du redan behärskar att växla när man kommer till trafikskolan. Har ni både automat och manuell hemma så finns det ingen nackel att börja med automat. Vi har flera gånger sett fördelen i att eleven vet att det är bromsen som sänker farten och inte kopplingen som skall ner direkt.

Vanligt idag är att barn som ska lära sig cykla först får en cykel utan trampor för att lär sig hitta balansen. Det tränar då på avsökning och kommer snabbt på att lyfta blicken.

När man sedan byter ut cykeln mot en med trampor behövs oftast minimal hjälp av föräldrar eller stödhjul, utan efter en stund trampar barnet iväg för egen maskin då de kommit på hur "motorn" fungerar. Balansen finns ju redan.

Vi vet att detta fungerar även när man ska lära sig köra bil. Först lär man sig hantera fordonet, bredd,längd, placering, avsökning, regler, samspel osv. Sedan när detta sker automatiserat kan man oftast med lite övning få till växlingen relativt snabbt om behovet finns att ha ett manuellt körkort.

Man kan även välja att köra upp med automatbil och göra en kompletterande uppkörning vid senare tillfälle för att häva villkoret om behov av manuellväxlad bil finns. Då kan man fortsätta öva med sin handledare med manuell växel (skylten på) men köra själv (dock endast automat).
 
Vi har provat denna strategi med många elever med gott resultat och garanterat färre lektioner än traditionell körning med manuell bil.

Fråga oss gärna om du vill veta mer! Och om detta kanske är något för dig - prata med din trafiklärare!

Krav på kunskaper i svenska språket

För att utbildningen skall vara säker för dig som elev och för våra lärare kräver vi att du för all utbildning hos oss skall ha godkänt nationellt prov i SFI kurs A, B och C och påbörjat kurs D eller godkänt nationellt prov på språkintroduktion kurs 1, 2, 3 och påbörjat kurs 4 eller motsvarande kunskaper i svenska språket.

Detta gäller även för att vi skall rapportera dig godkänd till Transportstyrelsen efter genomförd riskutbildning och introduktionsutbildning, då du måste kunna delta aktivt i diskussioner på svenska, samt kunna redogöra för kursens innehåll efter utbildningen, enligt Transportstyrelsens krav på deltagaren.  Kontakta oss vid frågor.