Liten logga Körkort såklart

förarbevis snöskoter

anmälan snöskoterkurs  vintern 2021

Säkra din plats genom att boka/köpa kursen direkt i vår E-handel under "kurser" (snöskoter är längst ned i listan). Du kan även göra en intresseanmälan nedan, främst för datum som vi inte ännu lagt ut i E-handeln, vi har löpande kursstarter under hela säsongen.
 

löpande kursstarter

Kommande kursstarter Förarbevis Snöskoter:

Vi planerar just nu för fler datum... Välkommmen åter!

måndag 16/11 och torsdag 19/11 kl 16:00-19:30 (fullbokad)

måndag 30/11 och tisdag 1/12  kl 16:00-19:30 (fullbokad)

måndag 21/12 08:00-16:00 heldag teori (jullovet)Den praktiska delen för dessa grupper blir när snö finns på våra utbildningsplatser, Ytterboda eller Åkullsjön och man bör inte räkna med att det sker innan första delen av januari 2021. OM det är tillräckligt med snö i Åkullsjön kan körning komma att ske under jullovet vecka 53, och vecka  1, 2 eller 3 för samtliga kurser. Kan man inte köra då så erbjuds körning vid senare tillfälle.

Kurserna bokas i E-handeln. Fler datum läggs ut löpande närmare säsongen. Föranmälan på dessa kan göras i formuläret nedan.

 

Kostnad för hyra av skoter tillkommer med 500kr inklusive bränsle och försäkring. Vi kör bl.a. Ski-Doo Renegade 600 ACE av 2021 års modell. Möjlighet att ta med egen skoter finns. Vi ansvarar ej för skador på privat skoter och eventuella fel som kan uppstå. Då utbildningen till stor del är på manöverbana i lågt tempo rekommenderas inte tvåtaktsmaskiner som riskerar att gå varm vid hård packad snö och skare i lågt tempo. Det är inte tillåtet att dela skoter enligt Transportstyrelsens krav på utbildningen.

Vid bokning av kurs betalar du för hela den obligatoriska kursen enligt Transportstyrelsens krav om 7h lärarledd teori och 3h praktisk del samt teoriprov som skrivs på trafikskolan efter genomgången utbildning. Bokningen är inte genomförd förrän betalning gått igenom och du fått kvitto via mailen i E-handeln. Säkrast bokar du via E-handeln vid få platser kvar.

Observera att om deltagaren är minderårig krävs det att målsman bokar kursen och betalar med sitt betalkort. Det är även målsmans mobilnummer och mailadress som måste anges vid bokning för att bokningen skall vara giltig. Angivet personnummer skall vara elevens.

Den teorietiska delen är 7 timmar, oftast fördelat på två dagar i rad. Så om tiden är 3,5 timmar för det bokade tillfället får du räkna med att det är  kurs samma tid nästkommande dag också.

Körningen sker när tillräcklig snömängd finns i Umeå området. Vi planerar grupper med 4 deltagare i varje körgrupp som sker främst på vardagar (körning på kväll / helg kan förekomma i undantagsfall). Vanligen sker körningen i Ytterboda utanför Sävar. Men vid snöbrist (eller tidigt på säsongen) har vi även möjlighet att vara i Åkullsjön mellan Robertsfors och Botsmark där det är betydligt snösäkrare än vid kusten. Samåkning från Umeå brukar gå att ordna med andra deltagare från kursen. Trafikskolan står EJ för transporten då vi ofta är kvar för att köra en till grupp direkt före eller efter samt transportera skotrarna.

VIKTIG INFORMATION
Om man uteblir från bokad praktisk del utan att meddela innan kl 13:00 dagen innan tvingas vi ta ut ny avgift för den praktiksa delen. Avbokning/ombokning senare än 13:00 dagen innan debiteras med halva kostnaden för den praktiska delen.


OBS! Man får påbörja kursen 3 månader innan 16-års dagen, detta gäller även den praktiska delen. För att skriva teoriprovet på Trafikskolan måste man fyllt 16 år.

Formuläret nedan är främst för kursdatum som inte finns i E-handeln. Om ett passande datum redan finns utlagt så bokar du i första hand genom att köpa kursen i E-handeln.

  • Man får påbörja kursen 3 månader innan man fyller 16år
  • Gatuadress
  • Här får du gärna meddela om eleven har någon diagnos
    vi bör känna till, samt andra önskemål eller frågor.

1 oktober 2009 införs ett separat förarbevis för snöskoter som krävs om du vill börja köra ett sådant fordon. Du får också köra snöskoter om du har:

• Ett förarbevis för terrängskoter utfärdat från och med 1 januari 2000.
• Ett körkort eller traktorkort som är utfärdat före 1 januari 2000. (Från och med 1 oktober 2009 ger sådant körkort eller traktorkort, till skillnad mot tidigare, också fortsatt rätt att köra snöskoter även om körkortet eller traktorkortet varit återkallat.) 


För att få ett förarbevis för snöskoter krävs att du har:
• Fyllt 16 år
• Gått en utbildning (minst 10h) hos en av Transportstyrelsen godkänd utbildare.
• Genomfört ett godkänt kunskapsprov hos en av Transportstyrelsen behörig provförrättare.

Utbildning och prov
Övningskörning får  endast ske under uppsikt av en behörig utbildare, privat övningskörning är inte tillåten. För att få övningsköra snöskoter ska du vara 15 år och 9 månader eller äldre.

För att få avlägga kunskapsprovet ska du ha fyllt 16 år och ha genomgått utbildningen. När du avlagt ett godkänt kunskapsprov kommer vi att rapportera detta till Transportstyrelsen, som då skickar hem en ansökningsblankett till dig för utfärdande av förarbeviset.

Du kan direkt framföra din snöskoter  i väntan på att ditt förarbevis skall skickas ut, så länge du har en giltig ID-handling med dig. Observera att du måste ha skickat in din ansökan om förarbevis, samt betalat avgiften inom ett år, för att få behålla din behörighet

Förarbeviset är ljusgrönt till färgen och innehåller sedan 1 oktober 2009 fotografi och namnteckning av innehavaren.

Förarbevis kan återkallas
Om du gör dig skyldig till trafikbrott kan du efter 1 oktober 2009 bli meddelad en varning och få dit förarbevis återkallat. Dessa nya regler omfattar också tidigare utfärdade förarbevis för terrängskoter. Det är dock bara trafikbrott som begåtts efter 30 september 2009 som kan ligga till grund för varning eller återkallelse av förarbeviset.

Körkortsåterkallelse
Om du haft ett körkort, körkortstillstånd eller förarbevis, som blivit återkallat med stöd av körkortslagen*, och har en spärrtid som fortfarande löper,  får du inte avlägga kunskapsprov. Detsamma gäller för dig som har gjort dig skyldig till rattfylleri och fått ditt körkort villkorligt återkallat under en tvåårig villkorsperiod. Kunskapsprov får inte avläggas under den tid som ditt körkortsinnehav är förenat med kravet om alkolås.
*(SFS 1998:488) 5 kap 3§ p 1-4

Avgiften för utfärdande av ett nytt förarbevis är 150 kronor. Avgiften betalas till Transportstyrelsen.

Undantag vid skotersafari
Du som har körkort eller traktorkort utfärdat från och med 1 januari 2000 får köra snöskoter inom organiserad turistverksamhet om färden sker:

• I en grupp på högst tio personer
• Under ledning av en person som har förarbevis
• Längs en sträcka som ledaren har bestämt i förväg.

Även innehavare av körkort med behörighet AM (moped klass I) har rätt att köra snöskoter enligt dessa förutsättningar även om han eller hon inte fyllt 16 år.

VIKTIG INFORMATION OM PROVET
Efter körningen görs ett teoretiskt prov hos trafikskolan, tid för detta bokas efter genomförd körning och är normalt kommande vardag. Om provet blir godkänt får du direkt köra snöskoter.
I annat fall bokas ny tid för omprov som debiteras med 300 kr. Det första provet ingår i kursavgiften. 

 

  • Teoretisk del 7h
  • Praktisk del 3h
  • Teoriprov


Pris: 2500 kr 
+ 500kr tillkommer vid hyra av skoter ink. bränsle och försäkring.
Du kan även ta med din egen skoter men ansvarar då själv för eventuella skador som kan uppstå.

läs mer här:

Krav på kunskaper i svenska språket

För att utbildningen skall vara säker för dig som elev och för våra lärare kräver vi att du för all utbildning hos oss skall ha godkänt nationellt prov i SFI kurs A, B och C och påbörjat kurs D eller godkänt nationellt prov på språkintroduktion kurs 1, 2, 3 och påbörjat kurs 4 eller motsvarande kunskaper i svenska språket.

Detta gäller även för att vi skall rapportera dig godkänd till Transportstyrelsen efter genomförd riskutbildning och introduktionsutbildning, då du måste kunna delta aktivt i diskussioner på svenska, samt kunna redogöra för kursens innehåll efter utbildningen, enligt Transportstyrelsens krav på deltagaren.  Kontakta oss vid frågor.