Liten logga Körkort såklart

AM-körkort

Moped klass 1 är den så kallade EU-mopeden som är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/tim. För att köra den krävs att du har körkort, traktorkort (utfärdat före den 1 oktober 2009), eller körkort behörighet AM.

anmälan am kurser våren 2019

Säkra din plats till ett datum genom att boka/köpa kursen direkt i vår E-handel under "kurser". Du kan även göra intresseanmälan nedan, främst för senare datum som ej lagts till i E-handeln. Vi har löpande kursstarter under hela säsongen. Du kan anmäla dig till kurs som börjar upp till 3 månader innan 15-års dagen. Kom ihåg att ansöka om körkortstillstånd i god tid innan utbildningen startar.
 

UMEÅ

Teori (del 1) lö den 30/3 och (del 2) sön den 31/3 mellan 12:00-16:00 

Teori (del 1) den 17/4 och (del 2) den 18/4 mellan 12:00-16:00 (påsk)


Körning sker tidigast från v.16 beroende på väglag, torra och sopade vägar.

Vi kommer att ha löpande kursstarter hela säsongen, så anmäl intresse redan nu även om du inte hittar ett datum som passar. Skriv "önskat datum" 3 månader innan 15 års dagen om ni bokar tidigt så planerar vi in dig.

Kurserna blir snabbt fullbokade fram emot sommaren! Körningen brukar ske 1-4 veckor efter teoridelen - så var ute i god tid då man får påbörja utbildningen 3 månader innan 15 års dagen! Vi prioriterar elever som jobbat med teorin i elevcentralen vid bokning av körlektionerna. D.v.s läst den digitala boken och svarat på frågorna till kapitlen, så man har de teoretiska grunderna. - Läs den pdf som finns längst upp till höger på denna sida för info.


NORDMALING

Teori (del 1) lö den 6/4 och (del 2) sö den 7/4 mellan kl 12:00-16:00


Körning sker i Umeå, tidigast från v.16 om vägarna är torra och sopade.
Då antalet är begränsat till 16 elever så är det bra att boka i god tid innan! 

intresseanmälan

För kommande datum som ännu inte lagts ut i E-handeln.
 • Man får påbörja kursen 3 månader innan man fyller 15år
 • Gatuadress
 • Här får du gärna meddela om eleven har någon diagnos vi bör känna till, eller andra önskemål.

Vägen till ditt AM körkort

Transportstyrelsens krav för Moped AM-körkort är en minst tolv timmar lång utbildning, varav minst fyra timmar i praktisk miljö.

Vårt kursupplägg omfattar två teoritillfällen på sammanlagt åtta timmar exklusive raster, individuell körning på körgård och ca 4 timmar körning i trafik.


Åldersgränsen för AM är 15 år, du kan dock påbörja din utbildning vid 14 år och 9 månader. Men kan inte skriva teoriprovet förrän man fyllt 15 år.
 • Ansök om Körkortstillstånd
  För att få börja övningsköra på trafikskola behöver du ansöka om körkortstillstånd för moped klass 1. En synundersökning behöver göras. Går du till en optiker rapporterar de in resultatet till trafikverket direkt.
 • Teori
  Vid första teoritillfället måste du kunna visa upp körkortstillstånd och godkänd legitimation. Detsamma gäller för att få köra den obligatoriska utbildningen i trafik och för att kunna genomföra teoriprov. Du kommer få tillgång till STR´s digitala teorimaterial, så du kan plugga hemifrån via elevcentralen.se eller appen Körkort nu - med elevcentralen. Både vårdnadshavare och elev bör läsa igenom pdf-filen som du hittar längst upp på denna sida med information om hur man bäst pluggar teori för att lyckas med teoriprovet!
   Om eleven har behov av extra teoriundervisning efter kursen så erbjuder vi personlig stödundervisning för 500kr/h.
 • Praktik
  Fyra timmar obligatorisk körutbildning. Körövningarna syftar till att skapa ett säkert handhavande av mopeden. Vi övar start och stopp, styrning och balans samt, inte minst, bromsning i olika farter under olika förutsättningar. Den största delen av körningen kommer vi att vistas i stadstrafik och på mindre landsvägar. Detta för att eleven skall kunna köra säkert i olika miljöer. Det underlättar även mycket för när det är dags att ta bilkörkortet.
 • Kunskapsprovet på trafikverket
  Efter genomgången teoriundervisning och minst fyra timmars körning där vi ser att eleven uppfyller kraven så rapporterar vi in godkänd utbildning till transportstyrelsen. Det är då fritt för Er att boka in teoriprov på Trafikverket. För att klara provet rekommenderar vi att alla momenten på elevcentralen är godkända och sluttest gjort innan prov bokas. Provet gör du på trafikverket, även där måste du visa giltig legitimation. Kunskapsprovet består av 65 frågor där minst 52 frågor måste vara korrekt besvarade för att du ska bli godkänd.
 • När får du ditt AM-körkort ?
  Har du fotograferat dig på Trafikverkets förarprovskontor innan teoritillflället så tillverkas och levereras ditt körkort inom några dagar.

AM-utbildnig hos oss:
Hos oss sker körningen helt idividuellt, dvs ingen manöverbana i grupp. Kravet är minst fyra timmar körning enligt Transportstyrelsen, där flera utbildare gör en av dessa timmar som manöverbana i grupp. Vi tror att detta kan vara jobbigt för vissa elever och vet att alla har olika behov. Vi inleder därför alltid första köspasset med varje elev på manöverbana för att genomföra de obligatoriska momenten. På det viset får varje elev precis vad just denne behöver och bästa möjliga individanpassade utbildning.

Vid körning i trafik sitter lärare och elev alltid på varsin moped och kommunicerar via komradio som monteras i hjälmen. Detta för att  få en så självständigt elev som möjligt.

AM-paketet

Innehåller de obligatoriska momenten som krävs för utbildningen:
 • 8 tim lärarledd teori
 • 4 tim körning blandat manöverbana och olika trafikmiljöer i stad och landsväg.
 •  Digital teori från STR


Pris: 4 500 kr


OBS! Avgift för teoriprov (325kr) till Trafikverket betalas till dem och ingår inte i kursavgiften till trafikskolan.

Här kan du beställa AM-böckerna om det digitala material som ingår i kursen inte passar dig.

ansök här:

Krav på kunskaper i svenksa språket

För att utbildningen skall vara säker för dig som elev och för våra lärare kräver vi att du för all utbildning hos oss skall ha godkänt nationellt prov i SFI kurs A, B och C och påbörjat kurs D eller godkänt nationellt prov på språkintroduktion kurs 1, 2, 3 och påbörjat kurs 4 eller motsvarande kunskaper i svenska språket.

Detta gäller även för att vi skall rapportera dig godkänd till Transportstyrelsen efter genomförd riskutbildning och introduktionsutbildning, då du måste kunna delta aktivt i diskussioner på svenska, samt kunna redogöra för kursens innehåll efter utbildningen, enligt Transportstyrelsens krav på deltagaren.  Kontakta oss vid frågor.

läs mer här: