körkortslån - för dig som är arbetslös

Den som är arbetslös och uppfyller vissa villkor kan från och med den 1 september 2018 få låna pengar från CSN för att kunna ta B-körkort. Många arbetsgivare kräver i dag att den som söker jobb ska ha körkort, så med körkort kan det vara lättare att få ett jobb.

Körkortslånet är ett lån för dig som är arbetslös och mellan 18 och 47 år. Du kan få låna pengar från CSN för att kunna ta ett svenskt körkort med körkorts­behörighet B, det vill säga för personbil och lätt lastbil. Du kan få låna högst 15 000 kronor. Det du lånar ska du sedan betala tillbaka, och det behöver du göra även om du inte får körkort.

Läs mer på csn.se

 

vårt upplägg när du finansierar körkortet via csn

Du skall först själv ansöka och få ett lånelöfte från CSN innan vi kan hjälpa dig vidare. Vi rapporterar sedan in dig till CSN om du väljer att köra hos oss. Du måste dock betala en administrativ avgift på 250kr vid inskrivning. 

Vi ställer alltid krav på våra elever att de ska ha goda kunskaper i Svenska för all utbildning hos oss. Vi kräver därför att du uppvisar betyg som styrker att du genomfört SFI kurs A, B, C (eller liknande) med godkänt resultat för att vi ska  anmäla dig till CSN via oss - om du inte har svenska som modersmål.

Paketen nedan köper du sedan vid varje utbetalningstillfälle:

Första paketet: 5.000 kr

  • Digital teori (1250 kr) ord pris 2.000 kr
  • Riskettan (850 kr)
  • 4 lektioner á 55 min (2900 kr)

Andra paketet: 5.000 kr

  • 7 lektioner á 55 min (5.075 kr)
     

Tredje paketet: 4.970 kr

  • Risktvåan (2.795 kr)
  • 3 lektioner (2.175 kr)

Total kostnad till trafikskolan: 15.000 kr + inskrivningskostnad 250 kr

Om du redan gjort Risk2 eller inte kommer upp i rätt nivå för att kunna genomföra Risk2 efter du kört andra paketet, är det möjligt att köpa det andra paketet igen (innehållande 7 lektioner) även vid tredje utbetalningen. Det kan vara ett bättre alternativ som ger möjlighet till fler körlektioner för pengarna. Du får då finansiera Risktvåan på annat sätt senare.

Hos oss kör du alltid automatbil när du lånar via CSN
Detta blir totalt 14 lektioner - vilket är i underkant av vad genomsnittseleven behöver för att klara sitt körkort. Därav kör vi alltid automatbil genom hela utbildningen när du finansierar ditt körkort via CSN. Detta för att öka chansen till ett körkort för dig som elev - så du inte står med ett lån men utan körkort när pengarna är slut. Om det finns pengar kvar i slutet av utbildningen kan vi öva växling. Det är först på ditt körprov som det avgörs om du kör upp med villkor automat eller inte. Läs mer om hur vi tänker kring automat här.

Ingen garanti till körkort
Det är dock aldrig någon garanti till körkort eller ens uppkörning via trafikskolan för dessa pengar, utan du kan komma att behöva komplettera med fler lektioner som du måste finanseira på annat vis. Lånet är tänkt som ett bidrag till en körkortsutbildning. Paketen innefattar inte lån av bil vid eventuellt prov eller provavgifter till trafikverket.

Krav på kunskaper i svenska språket

För att utbildningen skall vara säker för dig som elev och för våra lärare kräver vi att du för all utbildning hos oss skall ha godkänt nationellt prov i SFI kurs A, B och C och påbörjat kurs D eller godkänt nationellt prov på språkintroduktion kurs 1, 2, 3 och påbörjat kurs 4
- eller motsvarande kunskaper i svenska språket.

Detta gäller även för att vi skall rapportera dig godkänd till Transportstyrelsen efter genomförd riskutbildning och introduktionsutbildning, då du måste kunna delta aktivt i diskussioner på svenska, samt kunna redogöra för kursens innehåll efter utbildningen, enligt Transportstyrelsens krav på deltagaren. Eventuell tolk på kurser måste alltid förbokas.

Kontakta oss vid frågor.

info om utbetalningar:

Första utbetalningen
Inför den första utbetalningen måste du meddela din trafikskola att du har ett körkortslån från CSN. De rapporterar då till CSN att du är inskriven hos dem och har ett godkänt körkortstillstånd. Sedan skickar du in blanketten Begäran om utbetalning av körkortslån som du fick med ditt beslut om körkortslån.

Andra utbetalningen
När du har haft kostnader på minst 4 300 kronor kan du begära ut din andra utbetalning. Fyll i och skicka in blanketten Begäran om utbetalning av körkortslån. Du har fått den hemskickad tillsammans med CSN:s beslut om att betala ut din första utbetalning.
Trafikskolan måste ha rapporterat in kostnaderna till CSN för att du ska kunna få ut pengarna.

Tredje utbetalningen
När du har haft kostnader på ytterligare minst 5 000 kronor kan du begära ut din tredje utbetalning. Fyll i och skicka in blanketten Begäran om utbetalning av körkortslån. Du har fått den hemskickad tillsammans med CSN:s beslut att betala ut din förra utbetalning.

Provavgifter
Kostnaderna för ditt kunskapsprov och körprov får CSN uppgift om direkt från Trafikverket. Dessa kostnader behöver du alltså inte meddela varken trafikskolan eller CSN.