körkortslån - för dig som är arbetslös

Den 1 januari 2024 kommer körkortslånet sluta beviljas. Det är ett beslut från riksdagen. Det innebär att det inte kommer att finnas några nya lån att söka från 1 januari 2024, men för dig som redan har ett lån blir det ingen ändring. Lånet är giltigt till förfallodagen som finns i beslutet.

Läs mer på csn.se

 

Vårt upplägg när du finansierar körkortet via CSN

Paketen nedan köper du sedan vid varje utbetalningstillfälle. 

Första paketet: 5.000 kr 

  • Digital teori
  • Riskettan
  • 3 trafiklektioner á 55 min

Andra paketet: 5.000kr

  • 6 trafiklektioner á 55 min 

Tredje paketet: 5.000 kr

  • Risktvåan ink transport
  • 2 trafiklektioner á 55 min

Total kostnad till trafikskolan: 15.000 kr

Om du inte kommit upp i rätt nivå för att kunna genomföra Risk2 efter du kört andra paketet, är det möjligt att köpa det andra paketet igen (innehållande 6 lektioner) även vid tredje utbetalningen för att få maximalt med körtid då det kan vara ett bättre alternativ som ger möjlighet till fler körlektioner för pengarna. Du får då finansiera Risktvåan på annat sätt senare.

Vi föreslår att du kör automatbil när du lånar via CSN
Detta blir totalt 11 lektioner - vilket endast kan ses som en start av körkorts-utbildningen om du inte har väldigt goda erfarenheter sedan tidigare, eller har möjlighet att övningsköra hemma. Därav föreslår vi automatbil genom hela utbildningen när du finansierar ditt körkort via CSN. Detta för att öka chansen till ett körkort för dig som elev - så du inte står med ett lån, men utan körkort, när pengarna är slut. Om det finns pengar kvar i slutet av utbildningen eller om du är beredd på att betala för fler körlektioner kan vi köra manuell bil om så önskas. Det är först på ditt körprov som det avgörs om du kör upp med villkor automat eller inte. 

Ingen garanti till körkort
Det är dock aldrig någon garanti till körkort eller ens uppkörning via trafikskolan för dessa pengar som CSN erbjuder. Utan du kan komma att behöva komplettera med fler lektioner som du måste finansiera på annat vis. Lånet är tänkt som ett bidrag till en körkortsutbildning. Paketen innefattar inte lån av bil vid eventuellt prov eller provavgifter till trafikverket.

Kontakta oss vid frågor om CSN för körkort!

Krav på kunskaper i svenska språket

För att utbildningen skall vara säker för dig som elev och för våra lärare kräver vi att du för all utbildning hos oss skall ha godkänt nationellt prov i SFI kurs A, B och C och påbörjat kurs D eller godkänt nationellt prov på språkintroduktion kurs 1, 2, 3 och påbörjat kurs 4
- eller motsvarande kunskaper i svenska språket.

Detta gäller även för att vi skall rapportera dig godkänd till Transportstyrelsen efter genomförd riskutbildning och introduktionsutbildning, då du måste kunna delta aktivt i diskussioner på svenska, samt kunna redogöra för kursens innehåll efter utbildningen, enligt Transportstyrelsens krav på deltagaren. Eventuell tolk på kurser måste alltid förbokas.

Kontakta oss vid frågor.

info om utbetalningar:

Första utbetalningen
Inför den första utbetalningen måste du meddela din trafikskola att du har ett körkortslån från CSN. De rapporterar då till CSN att du är inskriven hos dem och har ett godkänt körkortstillstånd. Sedan skickar du in blanketten Begäran om utbetalning av körkortslån som du fick med ditt beslut om körkortslån.

Andra utbetalningen
När du har haft kostnader på minst 4 300 kronor kan du begära ut din andra utbetalning. Fyll i och skicka in blanketten Begäran om utbetalning av körkortslån. Du har fått den hemskickad tillsammans med CSN:s beslut om att betala ut din första utbetalning.
Trafikskolan måste ha rapporterat in kostnaderna till CSN för att du ska kunna få ut pengarna.

Tredje utbetalningen
När du har haft kostnader på ytterligare minst 5 000 kronor kan du begära ut din tredje utbetalning. Fyll i och skicka in blanketten Begäran om utbetalning av körkortslån. Du har fått den hemskickad tillsammans med CSN:s beslut att betala ut din förra utbetalning.

Provavgifter
Kostnaderna för ditt kunskapsprov och körprov får CSN uppgift om direkt från Trafikverket. Dessa kostnader behöver du alltså inte meddela varken trafikskolan eller CSN.