Utbildning
introduktionskurs för privat övningskörning
"Har tidigare gått på introduktionsutbildning på 2 körskolor med mina äldsta barn. Den här gången var klart den bästa, för första gången fick jag tips på hur jag ska agera som handledare."
"Mycket engagerad lärare. Har hört så mycket dåligt om utbildningen av andra föräldrar men denna lärare var jättebra. Jag lärde mig själv mycket under kursen fast jag har haft körtkort så länge dessutom var han väldigt inspirerande hur vi ska läggs upp det för våra barn. Toppbetyg för Körskola Såklart och denna lärare."
"Tycker kursledaren gjorde ett mycket bra jobb. Han gjorde det lätt att förstå plus att han var enormt pedagogisk och rolig."
"Super bra kul kille att lyssna på det bästa tipsen om hur man säger saker och vad som är viktigast att fokusera på"
"Underhållande kursledare som gjorde att tre timmar inte blev så långtråkigt. Bra att han tog exempel om erfarenheter med elever som hand hade haft."
"Hej Salomon!
Ville bara tacka för en mycket givande och intressant utbildning igår.
Du är väldigt tydlig och verkar genuint intresserad av vad du gör och vill lära ut. Rätt man på rätt plats. Vi är supernöjda!
/Ronny From
Introduktionskurs för privat övningskörning
Obligatorisk utbildning för Er som ska öva hemma.
Kursen hålls på Körkort Såklart, Västra Esplanaden 7 i Umeå
För övningsköra privat med personbil och lätt lastbil (behörighet B) behöver man gå en introduktionsutbildning (tidigare kallad handledarutbildning) innan man kan börja övningsköra. Utbildningen behöver vara giltig för att Transportstyrelsen ska kunna godkänna en ansökan om handledarskap.
Den som ska vara handledare behöver gå en introduktionsutbildning (ibland kallad handledarutbildning) innan de kan behandla ansökan om att få vara handledare.
Även den som ska ta körkort måste gå en introduktionsutbildning. Det är samma utbildning för den som ska vara handledare och för eleven, men ni behöver inte gå vid samma tillfälle. Det räcker att handledaren har gått utbildningen en gång per femårsperiod, även om man ska köra med flera (max 5 personer).
Kursen är vid ett tillfälle och minst 180 min lång exklusive raster. Vi har Löpande kursstarter. aktuella datum hittar du i E-handeln under "kurser" där de även bokas och betalas. Kom ihåg att både handledaren och körkortstagaren skall bokas och betalas för. Du som handledare behöver inte gå kursen igen om det var mindre än 5 år sedan du senast gick den.
Registering av godkänd kurs till Transportstyrelsen görs efter kurstillfället, förutsatt att kursavgiften är betald och du deltagit under hela kursen.
Utbildningen syftar till att ge elev och handledare kunskap om vilka krav som ställs vid övningskörningen samt hur det fungerar att ta ett körkort idag. Genom kursen får ni information som gör att Er övningskörning och mängdträning hemma skall bli så effektiv och säker som möjligt.
- Elev och handledare behöver ej gå kursen vid samma tillfälle eller hos samma utbildare
- Har du gått kursen tidigare och har en giltig utbildning så behöver du ej gå kursen igen
- Giltigheten på kursen är 5 år från det datum du gick kursen, för både elev och handledare
Krav för att gå kursen:
Eleven måste minst vara 15 år och 9 månader för att få gå kursen
Handledaren:
1. Ha fyllt 24 år
2. Ha körkort för fordon av det slag körningen avser.
3. Under sammanlagt minst 5 av de senaste 10 åren haft ett sådant körkort i obruten följd.
Om körkortet varit återkallat inom de senaste tre åren finns risk att handledaren inte blir godkänd
Ansök om handledarskap
Efter genomförd kurs rapporteras du in till Transportstyrelsen av trafikskolan. Sedan måste handledaren ansöka om handledarskap för varje enskild elev denna skall övningsköra med. Först när ni fått godkännande från Transportstyrelsen kan ni börja övningsköra. Detta ta uppemot 2 veckor efter kursen och skickas till din digitala brevlåda i Kivra.
Läs mer om kraven genom att klicka på Transportstyelsen nedan:
ANSÖK OM:
Krav på kunskaper i svenska språket
För att utbildningen skall vara säker för dig som elev och för våra lärare kräver vi att du för all utbildning hos oss skall ha godkänt nationellt prov i SFI kurs A, B och C och påbörjat kurs D eller godkänt nationellt prov på språkintroduktion kurs 1, 2, 3 och påbörjat kurs 4
- eller motsvarande kunskaper i svenska språket.
Detta gäller även för att vi skall rapportera dig godkänd till Transportstyrelsen efter genomförd riskutbildning och introduktionsutbildning, då du måste kunna delta aktivt i diskussioner på svenska, samt kunna redogöra för kursens innehåll efter utbildningen, enligt Transportstyrelsens krav på deltagaren. Eventuell tolk på kurser måste alltid förbokas.
Kontakta oss vid frågor.