Bild: Trafikverket

introduktionskurs för privat övningskörning

2021-03-01

Länsstyrelsen har vid granskning av gällande pandemilag kommit fram till att Trafikskolor faller under samma villkor som butiker gällande antal besökare. D.v.s att varje deltagare på en kurs skall ha tillgång till 10 kvm. Vi håller till på Comfort Hotell sedan april 2020 i deras konferenslokaler. I lokalen som är 88kvm stor deltar som mest 8 personer. I lokalen som är 216kvm deltar som mest 16 deltagare.

Kursen kommer även att hållas digitalt på distans vid utvalda tillfälllen. Det framgår tydligt vid bokning av kursen om den sker på distans. I annat fall hålls kursen på Comfort Hotell.

För att möjliggöra social distans hålls kursen i stora luftiga konferenslokaler på Comfort Hotell Umeå City, Storgatan 47B (ovanpå P-hus Parketten). 

För övningsköra privat med personbil och lätt lastbil (behörighet B) behöver gå en introduktionsutbildning innan man kan börja övningsköra. Utbildningen behöver vara giltig för att Transportstyrelsen ska kunna godkänna en ansökan om handledarskap.

Den som ska vara handledare behöver gå en introduktionsutbildning (ibland kallad handledarutbildning) innan de kan behandla ansökan om att få vara handledare.

Även eleven måste ha gått en introduktionsutbildning. Det är samma utbildning för den som ska vara handledare och för eleven, men de behöver inte gå vid samma tillfälle. Det räcker att handledaren har gått utbildningen en gång, även om hen ska ha flera elever.

Kursen är vid ett tillfälle och minst 180 min lång exklusive raster. Vi har Löpande kursstarter i Umeå och i Nordmaling kör vi fyra kurser per år. Aktuella datum hittar du i E-handeln under "kurser" där de även bokas och betalas.

Registering av godkänd kurs till Transportstyrelsen görs efter kurstillfället, förutsatt att kursavgiften är betald och du deltagit under hela kursen.

 

Utbildningen syftar till att ge elev och handledare kunskap om vilka krav som ställs vid övningskörningen samt hur det fungerar att ta ett körkort idag. Genom kursen får ni information som gör att Er övningskörning och mängdträning hemma skall bli så effektiv och säker som möjligt.
- Elev och handledare behöver ej gå kursen vid samma tillfälle eller hos samma utbildare
- Har du gått kursen tidigare och har en giltig utbildning så behöver du ej gå kursen igen
- Giltigheten på kursen är 5 år från det datum du gick kursen, för både elev och handledare

Krav för att gå kursen:

Eleven måste minst vara 15 år och 9 månader för att få gå kursen

Handledaren:

1. Ha fyllt 24 år
2. Ha körkort för fordon av det slag körningen avser.
3. Under sammanlagt minst 5 av de senaste 10 åren haft ett sådant körkort i obruten följd.

Om körkortet varit återkallat inom de senaste tre åren finns risk att handledaren inte blir godkänd

Ansök om handledarskap

Efter genomförd kurs rapporteras du in till Transportstyrelsen av trafikskolan. Sedan måste handledaren ansöka om handledarskap för varje enskild elev denna skall övningsköra med. Först när ni fått godkännande från Transportstyrelsen kan ni börja övningsköra. Detta ta uppemot 2 veckor efter kursen och skickas till din digitala brevlåda i Kivra.

Läs mer om kraven genom att klicka på Transportstyelsen nedan:

92652383-40LVQ
26941105-xZQwI

Kommentarer nedan från våra kunder som STR samlat in via NKI-mätning efter kurserna.

"Har tidigare gått på introduktionsutbildning på 2 körskolor med mina äldsta barn. Den här gången var klart den bästa, för första gången fick jag tips på hur jag ska agera som handledare."

"Mycket engagerad lärare. Har hört så mycket dåligt om utbildningen av andra föräldrar men denna lärare var jättebra. Jag lärde mig själv mycket under kursen fast jag har haft körtkort så länge dessutom var han väldigt inspirerande hur vi ska läggs upp det för våra barn. Toppbetyg för Körskola Såklart och denna lärare."

"Tycker kursledaren gjorde ett mycket bra jobb. Han gjorde det lätt att förstå plus att han var enormt pedagogisk och rolig."

"Super bra kul kille att lyssna på det bästa tipsen om hur man säger saker och vad som är viktigast att fokusera på"

"Underhållande kursledare som gjorde att tre timmar inte blev så långtråkigt. Bra att han tog exempel om erfarenheter med elever som hand hade haft."

26931049-uXe2o

BOKA KURS:

ANSÖK OM:

Krav på kunskaper i svenska språket

För att utbildningen skall vara säker för dig som elev och för våra lärare kräver vi att du för all utbildning hos oss skall ha godkänt nationellt prov i SFI kurs A, B och C och påbörjat kurs D eller godkänt nationellt prov på språkintroduktion kurs 1, 2, 3 och påbörjat kurs 4
- eller motsvarande kunskaper i svenska språket.

Detta gäller även för att vi skall rapportera dig godkänd till Transportstyrelsen efter genomförd riskutbildning och introduktionsutbildning, då du måste kunna delta aktivt i diskussioner på svenska, samt kunna redogöra för kursens innehåll efter utbildningen, enligt Transportstyrelsens krav på deltagaren. Eventuell tolk på kurser måste alltid förbokas.

Kontakta oss vid frågor.