AM körkort / moped klass I 45km/h (a-traktor / mopedbil)

722F4B55-E292-4587-9B5E-D57699056E84

Samtliga kurser för 2023 finns för bokning!

Vår uppskattade AM-kurs brukar snabbt bli fullbokad för säsongen och många hör av sig redan hösten innan för att planera in utbildningen. Vi har därför senast åren släppt alla kurser (160 platser) för hela kommande säsong i oktober. Planera in kursen och välj om möjligt ett datum ca 1 månad innan 15-års dagen för för att vara klar med körningen i tid. Kursen kan endast bokas via E-handeln.

 

Alla AM-kurser har teori DIGITALT via ZOOM

Den teoretiska delen av utbildningen sker digitalt via Zoom och är totalt 8 timmar fördelat på två dagar (oftast lördag och söndag).  För att kunna delta behöves en stabil internetuppkoppling samt en dator med webbkamera och headset/hörlurar med mikrofon. (kameran måste vara på och ansiktet synligt i bild under hela utbildningen för att vi skall kunna säkerställa att deltagaren är närvarande under hela den obligatoriska utbildningen). Du som vårdnadshavare kan med fördel sitta med utanför bild under utbildningen om deltagaren behöver mer stöd för att hänga med, vilket är en fördel mot en fysisk kurs i lektionssal. Vi upplevde att det fungerade väldigt bra med denna utbildninsmetod under de gångna säsongerna och samtliga teorikurser framöver kommer därför att bedrivas på via ZOOM. Då körningen kan göras på en dag behöver du som långväga således endast komma till Umeå vid ett tillfälle.

 

Upplägg och viktig information gällande utbildningen

Utbildningen består av både teori och praktiska delar så som manövrering och övningskörning i olika trafikmiljöer. För att få göra de praktiska delarna ska du ha fyllt 14 år och 9 månader och ha ett körkortstillstånd. Ni ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och handläggningstiden är ca 4-6 veckor normalt och längre under sommaren. Så gör det i god tid innan kursstart för att undvika fördröjningar. Den teoretiska kursen kan göras även om körkortstillståndet inte är klart.

 

Den pratkiska delen (4 timmar körning) bokas in av läraren i slutet av teorikursen och tider erbjuds under vardagar i födelsedagsordning (förutsatt att körkortstillstånd är klart). Det finns normalt tider för körning inom tre veckor från kursstart för samtliga deltagare. I början av säsongen räknar vi med att komma igång med körningen vid mitten av april och räknar med 5 veckor innan vi är ikapp med första två kurserna. Så för att vara säker på att du hunnit genomföra utbildningen innan teoriprovet bör du inte boka in provet tidigare än mitten av maj, om du bokar det före du fått ett datum för den praktiska delen / körningen av oss. Vi bokar inte in någon i förväg, utan alla får samma förutsättningar (datumordning för födelsedagen).

Hos oss sker den praktiska delen helt individuellt, dvs ingen manöverbana i grupp. Kravet är minst fyra timmar körning enligt Transportstyrelsen, där flera utbildare gör en av dessa timmar som manöverbana i grupp. Vi tror att detta kan vara jobbigt för enskilda deltagare och vet att alla har olika behov och förutsättningar. Vi inleder därför alltid första körpasset med varje elev på manöverbana för att genomföra de obligatoriska momenten individuellt utan "publik". På det viset får varje elev precis vad just denne behöver och bästa möjliga individanpassade utbildning samt fler timmar i trafiken. Inför körpassen träffas vi alltid i trafikskolans lokaler på  V. Esplanaden 7.

Vid körning i trafik sitter lärare och elev alltid på varsin moped och kommunicerar via kom-radio som monteras i hjälmen. Detta för att  få en så självständig och säker förare som möjligt och värna om elevens integritet.

 

Det teoretiska provet gör man hos Trafikverket och det bokar Ni själva in via länken här intill. Detta då ni bäst själva vet hur det passar med skola och annat och för att minska det administrativa arbetet för oss. Både den teoretiska kursen och den praktiska körningen måste vara genomförda och godkända innan vi kan rapportera in utbildningen som godkänd. Det är därför viktigt att ni inte bokar in teoriprovet för tidigt. Utan vill ni gardera er med en tid för att inte stå utan om det blir brist på tider hos Trafikverket så bör ni som tidigast boka tiden 3 veckor efter kursstart.

 

Innan man genomför det teoretiska provet ska man ha jobbat igenom allt teorimaterial med texter och filmer i elevcentralen och därefter besvarat samtliga frågor under varje moment. Man kan därefter göra några (3-5) sluttester som samtliga bör vara godkända. Jobbar man endast med frågor i elevcentralen och inte läser (den digitala motsvarigeheten till boken) som finns i materialet, så är vår erfarenhet att man blir underkänd på sitt prov. 

 

Du som vårdnadshavare bör vara behjälplig och intresserad i hur det går och kanske diskutera trafiksituationer och regler med din ungdom. Det är ett prov som i stort liknar det man gör för övriga behörigheter som bil, lastbil och motorcykel då det är i samma trafik vi ska vistas. Det är alltså inte något enkelt prov för AM och om mognaden hos deltagaren är på en låg nivå kan det defenitivt bli svårt trots en bra utbildning. Behövs extra stöd med personlig teori så kan man boka in det och då kostar det 500kr per timme med en trafiklärare.

 

Krav enligt Transportstyrelsen 

Mopedutbildningen ska ske hos en behörig utbildare och den är minst tolv timmar lång. Den består av minst fyra timmars praktisk träning. Totalt kan det bli mer än tolv timmar, beroende på hur du klarar de teoretiska och praktiska momenten. Om fler än fyra timmars körning behövs för att uppnå de krav som kursplanen ställer för att bli en säker förare så debiteras dem enligt samma lektionspriser som i paketet.  

Det är inte tillåtet att övningsköra privat utan enbart hos utbildaren. Det innebär att inga förkunskaper krävs när du kommer till trafikskolan.

När utbildaren bedömt att du har uppnått kursplanens mål och rapporterat att du har genomfört utbildningen, kan kunskapsprovet skrivas hos Trafikverket. Utbildningen för AM gäller i fem år och ni ansvarar själv för att boka provet.

 

Synundersökning för körkortstillstånd

Vi erbjuder synundersökning för körkortstillstånd och rapporterar ditt resultat direkt till Transportstyrelsen. Då endast några av oss har den utbidning som krävs för att göra en synscreening så är det bra om ni bokar tid via formuläret nedan. Men givetvis går det bra att komma in om du har vägarna förbi och se om vi har möjlighet att hjäpa er. Kostnadaden för synundersökning ink rapportering är 150 kr

Vid kontroll måste giltigt ID medtagas. Skicka din förfrågan nedan eller ring oss på 090-12 21 00 för snabbt svar!

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett ämne
Var god ange ett meddelande.
26941105-xZQwI
AM-paketet

Innehåller de obligatoriska momenten som krävs för utbildningen:

  • 8 tim lärarledd teori
  • 4 tim körning blandat manöverbana och olika trafikmiljöer i stad och landsväg ink. mopedhyra och hjälm / ryggskydd
  •  Digital teoriapp elevcentralen av STR
  • Ljudbok via ILT på begäran vid dyslexi.

Pris: 5.490 kr 

 

Kursen kan endast bokas via E-handeln 

OBS! Avgift för teoriprov (325kr) till Trafikverket betalas till dem och ingår inte i kursavgiften till trafikskolan.

ansök här:

boka teoriprov för am:

VIKTIG INFORMATION

Provavgiften till Trafikverket måste vara betald till dem senast 25h innan provtillfället - om detta inte är gjort avbokas provet automatiskt om personen som skall skriva provet var under 18 år vid bokningstillfället!

 

Kurserna bokas och betalas i första hand via E-handlen.

Det är möjligt att via formuläret nedan göra en bokningsförfrågan och då måste personnummer för deltagaren samt postadress framgå för att bokningen skall accepteras. En faktura skickas då som skall vara betald innan kursstart där en administrativ kostnad samt faktureringsavgift på totalt 100kr tillkommer. Eventuell rabatt på kursen via E-handeln tillämpas inte vid fakturering. Boka via E-handeln för bästa pris.

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett meddelande.

Information enligt GDPR: De uppgifter som du lämnar kommer att sparas i vårt system i upp till 1 år. De blir inte offentliga och hanteras endast av oss.

Du måste acceptera villkoren.

Bra att tänka på vid val av datum för kursen

Vi planerar in och garanterar den praktiska delen av utbildningen under kommande tre veckor från varje teorikurs (från mitten av april). Ni ansvarar själv för att boka in teoriprovet hos trafikverket och bör inte räkna med att den praktiska delen är genomförd närmare än fyra veckor från kursstart. Så planera in kursen i god tid innan 15 års dagen om det är viktigt moppe-kortet är klarti direkt anslutning till 15-års dagen.

Man får göra den praktiska delen av utbildningen 3 månader innan 15 års dagen och teorikursen tidigare än så! Vi lägger ut årets samtliga kurser årsvis för att ge dig som kund möjlighet att planera in efter födelsedatum och rekommenderar att ni bokar in kursen som börjar ca 2 månader innan 15 års dagen om möjligt. Fyller man i  slutet av december funkar vår sista kurs i september bra att gå. Men fyller man i början av året rekommenderar vi att istället vänta och gå den första kursen i slutet av mars.

Vi prioriterar elever som jobbat med teorin i elevcentralen vid bokning av körlektionerna. D.v.s läst den digitala boken och svarat på frågorna till kapitlen i elevcentralen (ej endast sluttester) så man har de teoretiska grunderna som krävs innan körning. Tips på hur man bäst pluggar teori i det digitala material hittar du till höger längre ner på denna sida.

Kom ihåg att ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen via länken här intill i god tid innan kursstart. Teorikursen kan man delta på utan körkortstillstånd.

Krav på kunskaper i svenska språket

För att utbildningen skall vara säker för dig som elev och för våra lärare kräver vi att du för all utbildning hos oss skall ha godkänt nationellt prov i SFI kurs A, B och C och påbörjat kurs D eller godkänt nationellt prov på språkintroduktion kurs 1, 2, 3 och påbörjat kurs 4 eller motsvarande kunskaper i svenska språket.

Detta gäller även för att vi skall rapportera dig godkänd till Transportstyrelsen efter genomförd riskutbildning och introduktionsutbildning, då du måste kunna delta aktivt i diskussioner på svenska, samt kunna redogöra för kursens innehåll efter utbildningen, enligt Transportstyrelsens krav på deltagaren.  Kontakta oss vid frågor.