Utbildning
AM körkort / moped klass I 45km/h (a-traktor / mopedbil)

Planerade AM kurser säsongen 2024
Tänk på att boka en tid ca 4-6 veckor innan 15års dagen om möjligt.
KURS 1 - lördag 23 mars och söndag 24 mars (v.12) (fullbokad)
KURS 2 - lördag 20 april och söndag 21 april (v.16) (fullbokad)
KURS 3 - lördag 11 maj och söndag 12 maj (v.19)
KURS 4 - lördag 29 juni och söndag 30 juni (v.26)
KURS 5 - lördag 20 juli och söndag 21 juli (v.29)
KURS 6 - lördag 17 augusti och söndag 18 augusti (v.33)
Kom ihåg att ansöka om körkortstillstånd i god tid innan kursstart!
Skicka din bokningsförfrågan via formuläret nedan. Vi svarar då om det finns platser kvar på kursen och du får betalningsuppgifter som ska betalas för att bokningen ska kvarstå. Det är vårdnadshavare som måste göra bokningen.
Obsevera att det är begränsat antal platser per kurstillfälle. Vi bekräftar via mail när vi bokat in dig. Antal platser kvar uppdateras manuellt och stämmer inte i realtid.
För att bokningsförfrågan ska vara komplett behöver vi följande:
- Önskat kursdatum (teorikurs)
- Personnummer på deltagaren
- Namn på deltagaren
- Fullständig postadress
- mailadress till deltagaren
- mobilnummer till deltagaren
- vårdnadshavares mailadress och mobilnummer
Upplägg och viktig information gällande utbildningen
Utbildningen består av både teori och praktiska delar så som manövrering och övningskörning i olika trafikmiljöer. För att få göra de praktiska delarna ska du ha fyllt 14 år och 9 månader och ha ett körkortstillstånd. Ni ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och handläggningstiden är ca 4-6 veckor normalt och längre under sommaren. Så gör det i god tid innan kursstart för att undvika fördröjningar. Den teoretiska kursen kan göras även om körkortstillståndet inte är klart.
Den pratkiska delen (4 timmar obligatorisk körning) bokas in av läraren i födelsedagsordning under slutet av teorikursen. Oftast genomförs dessa 4 timmar vid samma tillfälle för att minimera frånvaro från skola. Det finns normalt tider för körning inom tre veckor från kursstart för samtliga deltagare i varje grupp. I början av säsongen kan det vara längre väntan på körtid beroende på hur väglaget ser ut. Vi bokar inte in någon i förväg, utan alla får samma förutsättningar (datumordning för födelsedagen). Vi tänker på säkerheten och kvalitén i utbildningen och kör därför inte vid vinterväglag då den praktiska delen endast får ske med tvåhjuligt fordon. Detta är det första och kanske viktigaste körkortet man tar, så satsa på kvalité när ni väljer utbildare.
Hos oss sker den praktiska delen helt individuellt, dvs ingen manöverbana i grupp. Kravet är minst fyra timmar körning enligt Transportstyrelsen, där flera utbildare gör en av dessa timmar som manöverbana i grupp. Vi tror att detta kan vara jobbigt för enskilda deltagare och vet att alla har olika behov och förutsättningar. Vi inleder därför alltid första körpasset med varje elev på manöverbana för att genomföra de obligatoriska momenten individuellt utan "publik". På det viset får varje elev precis vad just denne behöver och bästa möjliga individanpassade utbildning samt fler timmar i trafiken. Inför körpassen träffas vi alltid i trafikskolans lokaler på V. Esplanaden 7.
Vid körning i trafik sitter lärare och elev alltid på varsin moped och kommunicerar via kom-radio som monteras i hjälmen. Detta för att få en så självständig och säker förare som möjligt och värna om elevens integritet.
Det teoretiska provet gör man hos Trafikverket och det bokar Ni själva in via länken här intill. Detta då ni bäst själva vet hur det passar med skola och annat och för att minska det administrativa arbetet för oss. Både den teoretiska kursen och den praktiska körningen måste vara genomförda och godkända innan vi kan rapportera in utbildningen som godkänd. Det är därför viktigt att ni inte bokar in teoriprovet för tidigt. Utan vill ni gardera er med en tid för att inte stå utan om det blir brist på tider hos Trafikverket så bör ni som tidigast boka tiden 3 veckor efter kursstart.
Innan man genomför det teoretiska provet ska man ha jobbat igenom allt teorimaterial med texter och filmer i elevcentralen och därefter besvarat samtliga frågor under varje moment. Man kan därefter göra några (3-5) sluttester som samtliga bör vara godkända. Jobbar man endast med frågor i elevcentralen och inte läser (den digitala motsvarigeheten till boken) som finns i materialet, så är vår erfarenhet att man blir underkänd på sitt prov.
Du som vårdnadshavare bör vara behjälplig och intresserad i hur det går och kanske diskutera trafiksituationer och regler med din ungdom. Det är ett prov som i stort liknar det man gör för övriga behörigheter som bil, lastbil och motorcykel då det är i samma trafik vi ska vistas. Det är alltså inte något enkelt prov för AM och om mognaden hos deltagaren är på en låg nivå kan det defenitivt bli svårt trots en bra utbildning. Behövs extra stöd med personlig teori så kan man boka in det och då kostar det 500kr per timme med en trafiklärare.
Krav enligt Transportstyrelsen
Mopedutbildningen ska ske hos en behörig utbildare och den är minst tolv timmar lång. Den består av minst fyra timmars praktisk träning. Totalt kan det bli mer än tolv timmar, beroende på hur du klarar de teoretiska och praktiska momenten. Om fler än fyra timmars körning behövs för att uppnå de krav som kursplanen ställer för att bli en säker förare så debiteras dem enligt samma lektionspriser som i paketet. Är det möjligt att köra lite lägre vid bokade tillfället för att uppnå godkänd nivå debiteras inget extra.
Det är inte tillåtet att övningsköra privat utan enbart hos utbildaren. Det innebär att inga förkunskaper krävs när du kommer till trafikskolan.
När utbildaren bedömt att du har uppnått kursplanens mål och rapporterat att du har genomfört utbildningen, kan kunskapsprovet skrivas hos Trafikverket. Utbildningen för AM gäller i fem år och ni ansvarar själv för att boka provet.
Synundersökning för körkortstillstånd
Vi erbjuder synundersökning för körkortstillstånd och rapporterar ditt resultat direkt till Transportstyrelsen. Kostnadaden för synundersökning ink rapportering är 150 kr
Vid kontroll måste giltigt ID medtagas. Skicka din förfrågan nedan eller ring oss på 090-12 21 00 för snabbt svar!

AM-paketet
Innehåller de obligatoriska momenten som krävs för utbildningen:
- 8 tim lärarledd teori
- 4 tim körning blandat manöverbana och olika trafikmiljöer i stad och landsväg ink. mopedhyra och hjälm / ryggskydd
- Digital teoriapp (marknadens bästa material med smart Ai-teknik och upplästa texter i korta avsnitt)
Pris: 5.490 kr
OBS! Avgift för teoriprov (325kr) till Trafikverket betalas till dem och ingår inte i kursavgiften till trafikskolan.
ansök här:
boka teoriprov för am:
Provavgiften till Trafikverket måste vara betald till dem senast 25h innan provtillfället - om detta inte är gjort avbokas provet automatiskt om personen som skall skriva provet var under 18 år vid bokningstillfället!
Kurserna bokas och betalas i första hand via E-handlen.
Det är möjligt att via formuläret nedan göra en bokningsförfrågan och då måste personnummer för deltagaren samt postadress framgå för att bokningen skall accepteras. En faktura skickas då som skall vara betald innan kursstart där en administrativ kostnad samt faktureringsavgift på totalt 100kr tillkommer. Eventuell rabatt på kursen via E-handeln tillämpas inte vid fakturering. Boka via E-handeln för bästa pris.
Bra att tänka på vid val av datum för kursen
Vi planerar in och garanterar den praktiska delen av utbildningen under kommande tre veckor från varje teorikurs (från mitten av april). Ni ansvarar själv för att boka in teoriprovet hos trafikverket och bör inte räkna med att den praktiska delen är genomförd närmare än fyra veckor från kursstart. Så planera in kursen i god tid innan 15 års dagen om det är viktigt moppe-kortet är klart i direkt anslutning till 15-års dagen.
Man får göra den praktiska delen av utbildningen 3 månader innan 15 års dagen och teorikursen tidigare än så! Vi lägger ut årets samtliga kurser årsvis för att ge dig som kund möjlighet att planera in efter födelsedatum och rekommenderar att ni bokar in kursen som börjar 6 veckor innan 15 års dagen om möjligt.
Vi prioriterar elever som jobbat med teorin i Teoricentralen vid bokning av körlektionerna. D.v.s läst den digitala boken och svarat på frågorna till kapitlen i elevcentralen så man har de teoretiska grunderna som krävs innan körning.
Kom ihåg att ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen via länken här intill i god tid innan kursstart. Teorikursen kan man delta på utan körkortstillstånd.
Krav på kunskaper i svenska språket
För att utbildningen skall vara säker för dig som elev och för våra lärare kräver vi att du för all utbildning hos oss skall ha godkänt nationellt prov i SFI kurs A, B och C och påbörjat kurs D eller godkänt nationellt prov på språkintroduktion kurs 1, 2, 3 och påbörjat kurs 4 eller motsvarande kunskaper i svenska språket.
Detta gäller även för att vi skall rapportera dig godkänd till Transportstyrelsen efter genomförd riskutbildning och introduktionsutbildning, då du måste kunna delta aktivt i diskussioner på svenska, samt kunna redogöra för kursens innehåll efter utbildningen, enligt Transportstyrelsens krav på deltagaren. Kontakta oss vid frågor.